Home Studios renovates Fort Greene townhouse designed for entertainment

The gut renovation of a Brooklyn brownstone for a chef and his family led Home Studios to create spaces meant to host dinner parties.


Built in 1901, the three-story Fort Greene Townhouse required a complete overhaul following an earlier ‘disappointing’ renovation that left its spaces characterless.

Fort Greene Townhouse has been remodeled for a family of four who love to entertain

Brooklyn-based Home Studios, shortlisted for Interior Design Studio of the Year at the 2021 Dezeen Awards, has been commissioned by a restaurateur to recreate the atmosphere of their family’s former West Village apartment in a much larger space.

With 1,900 square feet (177 square meters) to use, the studio set out to rework the floor plan to better connect the rooms and create a more open flow through the home.

Kitchen detail of the backsplash and marble countertops
Paonazzo marble forms countertops and a backsplash behind the stove in the kitchen

Other key requirements for the renovation were to ensure the family of four could cook and entertain guests, and to respect and enhance the building’s original Italian style architectural features.

“The design principles of ‘hospitality’ ultimately informed architectural and material decisions throughout the project,” the studio said.

“The goal of the project was to embrace the underlying principles of ‘history’ and ‘materiality’ with the aim of creating an updated environment that challenges the conformity of a typical residence.

Dining area with vintage and contemporary furniture
The layout of the house has been changed to improve circulation between rooms

The main space for entertaining is an open plan living room and kitchen on the ground floor.

In the kitchen, the spectacular grain Paonazzo marble forms a backsplash behind the stove and worktops on either side.

The same stone also caps a central island, while the handmade ceramic tiles create fluted patterns on its vertical ends.

Custom oak and brass hardware and cabinets conceal ample storage space, while glass doors reveal the contents of two wine refrigerators and a selection of kitchen utensils tucked between them.

Shower room with Picasso-inspired mural
Picasso-influenced murals by Kimmy Quillin decorate bathrooms

Behind the pale green carpentry under the staircase is a powder room lined with a Picasso-influenced mural by Kimmy Quillin, whose works can also be found in the upstairs bathrooms.

A combination of vintage and contemporary furniture and artwork is present in the living room and dining room, sometimes introducing color into neutral-toned interiors.

Living room with red sofa
Contemporary furniture introduces color into neutral spaces

Reclaimed oak flooring runs through the majority of the home, adding to “the stylistic cohesion from room to room that conforms and complements the modern functionality of the home,” according to the designers.

Historic details that have been restored include the entrance doors, stair railing and fireplace mantels.

Bright upstairs bedroom
The upstairs bedrooms are bright and light

Upstairs, the bedrooms are light and bright, with more oak used for the bed frames and headboards, as well as the bedside tables and baseboards.

This is Home Studios’ second residential project, following the renovation of an apartment in Soho in 2020.

Upstairs bathroom with fireplace and freestanding bathtub
Oak floors run through most rooms, including the upstairs bathroom

Founded in 2009, the company also recently completed a hotel in Los Angeles with Mediterranean-influenced interiors and a restaurant at a converted Wisconsin train station.

The photograph is by Brian Ferry.


Project credits:

Architecture, interior design, styling: Home studios
Manufacturing: David Benedek, Matt Zalla, Works Manufacturing

Source link